Scroll naar boven
Share
 • Gratis verzending binnen Nederland
 • Samen maken we winterport duurzamer

Wintersport en duurzaamheid

alpex 15 juni 0202 0 comments

Het effect van wintersport

De combinatie van wintersport en duurzaamheid is een lastige. Maar wij weten dat wintersport iets is was jij het liefste doet! Toch willen wij bij Alpex Goggles en onze andere organisatie Alpex Skitochten, waarmee we skihuttentochten door Salzburg en Tirol organiseren, stilstaan bij het effect van wintersport op de natuur. Wij zien het als onze taak om jou hiervan bewust te maken, maar je ook meteen een aantal handvatten te geven hoe jij jouw CO₂ uitstoot kan verkleinen. In deze blog nemen we je mee door eerst te vertellen wat de wintersport schadelijk maakt voor onze natuur. Vervolgens geven we een aantal tips hoe jij met kleine aanpassingen jouw negatieve impact kunt beperken! We willen namelijk nog jaren kunnen genieten van witte bergen, prachtige uitzichten en vers geprepareerde pistes.

CO₂ uitstoot verminderen

Wat maakt de wintersport schadelijk voor het milieu?

 • Om te beginnen reizen veel mensen met de auto of het vliegtuig richting de skivakantie. Momenteel gaat ongeveer 75% met de auto naar de wintersport en ook het vliegtuig wint aan populariteit. Dit zorgt voor de nodige CO₂ uitstoot verminderen. Als je eenmaal op bestemming bent aangekomen, zijn er nog veel zaken die de natuur negatief belasten.
 • Zo is een andere factor wat de wintersport schadelijk maakt het energieverbruik in het skigebied waar je naar toe gaat. Omdat de sneeuwgrens elk jaar weer omhoog verschuift moeten de laaggelegen gebieden steeds vaker een beroep doen op kunstsneeuw door middel van sneeuwkanonnen. Deze kanonnen maken meestal gebruik van dieselgeneratoren, maar soms gelukkig ook van zonne-energie. Om dit punt in perspectief te plaatsen met het vorige punt: de CO2 uitstoot van de sneeuwkanonnen is nog geen 20% van jouw reis naar het skigebied toe! Een bijkomend nadeel is dat sneeuwkanonnen veel water verbruiken en dat het water om de kunstsneeuw te maken soms vervuilende stoffen bevat die het milieu beïnvloeden.
 • Ten derde, als er weinig sneeuw ligt en de bergen dus maar met een dun laagje bedekt zijn, is het schadelijk wanneer veel mensen over de pistes heen skiën of snowboarden. Zij tasten met de scherpe kanten van de ski’s of snowboard de vegetatie aan die onder het dunne laagje sneeuw ligt. Zeker wanneer je off-piste gaat skiën is dit extra het geval aangezien de vegetatie daar onregelmatig aan de oppervlakte komt! Daarnaast is off-piste skiën ook niet goed voor de dieren die in de bergen leven. Veel wilde dieren trekken zich terug van de drukke pistes. Ga je off piste skiën, dan verjaag je de dieren opnieuw uit hun habitat en kun je ze zelfs naar lawine-gevaarlijke delen jagen, met alle bijkomende gevaren.
 • Ook wordt door de aanleg van pistes en faciliteiten die bij de wintersport horen de natuur aangetast, zoals uit onderzoek naar voren is gekomen. Je kunt hierbij denken aan het aanleggen van pistes, liftinstallaties en berghutten. Gelukkig proberen steeds meer gebieden de pistes op een verantwoorde manier aan te leggen.
 • Als laatste, tijdens wintersport wordt enorm veel eten verspild omdat de porties, zeker in Oostenrijk, vaak erg groot zijn. Voedselverspilling is een groot maatschappelijk probleem wat bijdraagt aan de negatieve impact op het milieu.
CO₂ uitstoot verminderen op wintersport

Hoe kunnen wij ons steentje bijdragen?

Maar goed, je wilt op wintersport, dat begrijpen wij als geen ander! Wat belangrijk is om te onthouden, is dat je er zelf veel aan kunt doen om je impact en dus CO₂ uitstoot laag mogelijk kan houden. Dus, welke simpele stappen kun jij ondernemen om jouw wintersport duurzamer te maken?

 • Om te beginnen, wanneer je voor een bepaald gebied kiest, kies dan voor een sneeuwzekere plek door natuurlijke sneeuwval, niet door kunstmatige sneeuw. Hierdoor zijn er veel minder tot geen sneeuwkanonnen nodig! Bekijk dus altijd goed wat het betekent als een gebied zichzelf aanprijst met ‘sneeuwzeker’. Is dit omdat ze alles kunstmatig kunnen besneeuwen, of doordat het gebied dermate hoog ligt en ze gebruik kunnen maken van natuurlijke sneeuw? Kijk bijvoorbeeld eens naar gebieden die sterk inzetten op een duurzame wintersport, zoals Kaprun of Neukirchen am Großvenediger.
 • Probeer daarnaast om buiten het hoogseizoen om te reizen om de belasting op de bergen te verspreiden. Bijkomend voordeel: dat is voor je portemonnee ook een stuk duurzamer.
 • Wanneer je vervolgens gaat boeken kun je ook een bewuste keuze maken door te kiezen voor een autovrij skidorp en een milieuverantwoorde accommodatie. Gelukkig nemen steeds meer bestemmingen hun verantwoordelijkheid op het gebied van het milieu.
 • Als je afreist naar Oostenrijk en je normaal gesproken vaak met het vliegtuig gaat, kies er dan eens voor om met meerdere personen met de auto te gaan, dit bespaart al een hoop CO2. Ga je altijd al met de auto? Kies dan eens voor de bus of voor de trein, zoals bijvoorbeeld de Alpen Express. Er zijn tegenwoordig hele comfortabele opties om van deur tot deur naar je wintersport bestemming te reizen. Als je op tijd boekt, hoeft het niet eens zoveel duurder te zijn! Lees ook eens de blog van Frits, hij vertelt meer over duurzaam op reis.
 • Probeer ook om op plaats van bestemming zoveel mogelijk gebruik te maken van het openbaar vervoer, dat is vaak ook nog gratis omdat het inbegrepen zit bij je skipas! Bijkomend voordeel hierbij is dat je dan ook nog wat langer in de après-ski kunt blijven hangen.
 • Probeer (zoveel mogelijk) het off-piste skiën te vermijden. Wil je toch graag off-piste skiën, kies dan voor een ski-route of ga met een gids mee! Op die manier verklein jij je impact.
 • Ben ook heel bewust met spullen die je meeneemt in je jaszakken of rugzak. Probeer het afval te minimaliseren en gooi zeker niks weg óp de piste!
 • Wanneer je lekker in het zonnetje gaat lunchen, kijk dan eens of je een gerecht kunt nemen zonder vlees. Geniet bijvoorbeeld van echte Oostenrijkse klassiekers zoals de Kaiserschmarren en de Käsespätzle.
 • Een laatste alternatief is om te kijken naar duurzame kleding. Er zijn gelukkig steeds meer merken die daarop inspelen. Dat is ook de reden dat wij met Alpex Goggles gestart zijn om jouw impact te verkleinen. Gelukkig zijn er meer van dit soort initiatieven, kijk ook eens naar merken zoals Houdini Sportswear en Patagonia. Mooie merken, met een mooie missie!

Het zal je na het lezen van dit artikel niet ontgaan zijn, maar met Alpex Goggles en Alpex Skitochten willen wij een organisatie zijn die in het raakvlak zit van wintersport en duurzaamheid.

Wil je meer weten over de impact van wintersport, bekijk dan eens deze inspirerende video. 

Wij hopen met dit blog jou ook al geïnspireerd te hebben zodat jij jouw CO₂ uitstoot kan verminderen op wintersport!