Scroll naar boven
Share
  • Gratis verzending binnen Nederland
  • Samen maken we winterport duurzamer

Waarom wij denken dat de wintersport duurzamer kan én moet

alpex 18 juni 2020 0 comments

Onze droom is om zowel lokaal als globaal een positieve bijdrage aan mens en milieu te leveren door duurzame skibrillen te ontwikkelen.

Ons klimaat is aan het veranderen. Het is vervelend, maar waar. Door de verhoogde uitstoot van CO2 warmt de aarde op en zien we een verandering van het klimaat. In Nederland merken we dit, maar ook in de Alpen is dit helaas te merken. In de (Oostenrijkse) Alpen stijgt de gemiddelde temperatuur zelfs nog harder dan in de rest van de wereld. Dit heeft met name gevolgen voor de lagergelegen skigebieden, waar wintersport op natuursneeuw steeds moeilijker wordt en steeds meer gebruik gemaakt wordt van kunstsneeuw.

Over de hele wereld ontstaan daarom ook duurzamere initiatieven. In de wintersport zijn helaas nog weinig duurzame initiatieven op gang gekomen. Dat is vreemd, aangezien de wintersport misschien wel het meest last heeft van deze klimaatveranderingen. Tijd om daar verandering in te brengen!

Wintersport duurzaam

De afgelopen maanden hebben we gezocht naar een manier waarop we met zowel Alpex Goggles en Alpex Skitochten een steentje kunnen bijdragen. We kwamen hierbij al snel op twee manieren uit:

1. Anderen bewust maken van de invloed van wintersport op de natuur.

De wintersportmarkt bekijkend zagen we al snel iets opvallends: de wintersport is niet erg duurzaam. Weinig mensen letten op duurzaamheid als ze aan wintersport denken. Tegelijkertijd ben je bij weinig vakanties zó afhankelijk van de natuur als tijdens de wintersport. Zelf proberen we onze invloed op de natuur tot het minimum te beperken, maar we hebben nog veel meer effect door ons bereik in te zetten om anderen hier ook bewust van te maken! Immers, met 1000 mensen maak je een groter verschil dan wanneer we het alleen doen. Iedereen kan iets betekenen, hoe? Daar schreven we al een blog over, lees hem hier

2. Zelf het voortouw nemen in het verduurzamen van wintersport.

Naast het verkleinen van onze directe invloed op de natuur kunnen we nog veel meer doen. Bijna alle producten die we – vaak zo goedkoop mogelijk – aanschaffen voor de wintersport worden niet duurzaam geproduceerd. Daarnaast worden alle skibrillen vervoerd vanuit Azië. Hier zien we een uitdaging en op termijn een kans om een steentje bij te dragen. Onze missie is om volledig duurzame wintersportartikelen aan te bieden, en deze het liefst zo dicht mogelijk bij de gebruiker te produceren. Dit gaat in kleine stappen, en daarom starten we met het aanbieden van een skibril die nog niet volledig duurzaam is, maar wel een stap in de goede richting zet! De vrijgekomen CO2 bij het vervoer van de skibrillen wordt (ruimschoots) gecompenseerd via NatureFund, onze partner voor herbebossingstrajecten.

Naast ons streven om iets te kunnen betekenen voor het klimaat, willen we ook een positieve invloed hebben op de mensen om ons heen. We zien een steeds verdere individualisering van de maatschappij, terwijl we de meeste problemen toch echt samen moeten aanpakken. Eén van de manieren waarop wij dit willen doen is door samen te werken met sociale werkplaatsen. Hier werken mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Via deze werkplaatsen wordt de kloof tot de arbeidsmarkt gedicht, en komen deze mensen tot een gewaardeerde plek in onze maatschappij. Op het moment zijn we helaas nog niet groot genoeg om deze stap te zetten, maar we hopen hier snel naar toe te groeien.

Samen maken we wintersport duurzaam

Heb jij nog goede tips om de wintersport verder te verduurzamen? Laat het ons weten!