Scroll naar boven
Share
 • Gratis verzending binnen Nederland
 • Samen maken we winterport duurzamer

Ultieme gids: Waar moet ik op letten bij het kopen van een goede skibril?

alpex 18 juni 2020 0 comments

Op zoek naar een nieuwe skibril!

Waar moet ik eigenlijk op letten bij het kopen van een goede skibril? Een goede skibril is een belangrijk onderdeel van jouw wintersport uitrusting. Maar wanneer je een nieuwe skibril uit gaat kiezen word je vaak overdonderd door het zeer uitgebreide assortiment van verschillende merken. Je zit meteen met vragen als: wat maakt een goede skibril? Waar moet mijn skibril aan voldoen? Waar komt het verschil in prijs vandaan tussen de verschillende merken en modellen? Met deze blog willen we jou helpen om de keuze een stukje makkelijker te maken en je wegwijs te maken in de wereld van de skibrillen. Op die manier kun jij een weloverwogen keuze maken en met een gerust hart op pad richting de bergen! Wij leggen uit wat de voordelen zijn van een skibril en waarom het belangrijk is er een te dragen, waar je op moet letten bij de koop en we sluiten af met enkele extra tips voor de aanschaf van jouw skibril. 

Geen zin om alles te lezen? Onderaan vind je een video die je alle informatie geeft die je nodig hebt!

Voordelen skibril en waarom belangrijk

Zoals gezegd is een skibril een belangrijk onderdeel van je uitrusting. Het dragen van een skibril, ook wel goggle genoemd, draagt onder andere bij aan comfort én veiligheid. Wanneer je geen skibril draagt, zie je minder goed. Ook kou en UV-straling hebben slechte invloed op je ogen en ook kun je last krijgen van tranende ogen. Wintersporten zonder skibril is dan ook sterk af te raden. In het algemeen kunnen we zeggen dat je met het dragen van een skibril de volgende voordelen hebt:

 • Bescherming van je ogen tegen schadelijke UV-straling in alle omstandigheden. Deze straling is in wintersportgebieden veel hoger dan we gewend zijn in Nederland. Met een skibril sluit je je gezicht volledig af, waardoor de straling geen kans krijgt je ogen binnen te dringen.
 • Volledige bescherming tegen kou en wind. Wanneer je skibril goed aansluit op je skihelm is je gezicht voor een groot deel bedekt en blijf je langer warm.
 • Bescherming van je hoofd en ogen tegen onvoorziene valpartijen.
 • Een skibril biedt je een breed zichstveld omdat het montuur, zoals bij een normale (zonne)bril, niet in je zicht zit.
 • Prettig draagcomfort in combinatie met een helm.
 • Geen tranende ogen meer.

“Ga nooit de piste op zonder skibril. Een sneeuwbril beschermt je ogen tegen zon, kou, wind en sneeuw!”

waar op letten bij kopen skibril

Waar moet ik op letten?

Nu je weet waarom het belangrijk is om een skibril te dragen, kunnen we onderzoeken waar je op moet letten bij het aanschaffen van een skibril. Zo weet je zeker dat je een goede koop doet. In dit stuk bespreken we de volgende specificaties van de skibril waar je op kunt letten om een weloverwogen keuze te maken:

 1. Lenstype: VLT / S-waardes
 2. Lenswisselsysteem
 3. Lensvorm: cilindrisch vs. sferisch
 4. Polarisatie
 5. Geen condensvorming
 6. UV-bescherming
 7. Frame en pasvorm
 8. Overig

1. Lenstype - VLT en S-categorieën

Eén van de belangrijkste aspecten van een skibril is het lenstype, welke wordt aangeduid met een VLT-waarde en S-categorieën. VLT staat voor Visible Light Tranmission en betekent hoeveel licht de lens doorlaat. Hierbij heb je verschillende categorieën van S0 tot en met S4. Hierbij laat S0 het meeste licht door en S4 het minste licht. Daarom zijn lenstypes S0 en S1 bij uitstek geschikt voor bij slecht zicht en is S4 geschikt bij zeer felle zon.

Verschillende weersomstandigheden vragen om verschillende lenzen, maar wanneer je beschikt over lenzen met S2 en/of S3 kun je in bijna alle weersomstandigheden uit de voeten. Over het algemeen kunnen we zeggen: hoe meer zon, hoe donkerder de lens, hoe slechter het weer, hoe lichter de lens. Om je een volledig overzicht te geven van de verschillende lenstypes, kun je onderstaande tabel raadplegen. 

Categorie

Lichtdoorlatendheid (VLT) in %

Lens tint

Geschikt voor

S0

81-100%

Geen, of zeer lichte tint

Het beste geschikt bij dichte bewolking of donkere omstandigheden

S1

43-80%

Lichte tint, zoals bijvoorbeeld gele lenzen

Het beste geschikt voor weinig zonlicht, bewolkt weer en/of sneeuwval

S2

19-43%

Gemiddelde tint, bijvoorbeeld oranje lenzen

Het beste geschikt voor licht bewolkt weer

S3

9-18%

Donkere tint, vaak spiegelende lenzen

Het beste geschikt voor zonnig weer

S4

3-8%

Zeer donkere tint, bijvoorbeeld zwart spiegelende lenzen.

Het beste geschikt voor exceptionele omstandigheden met extreem zonnig weer zoals fel zonlicht op grote hoogte

Wanneer je op wintersport gaat wil je te allen tijde goed voorbereid zijn omdat het weer op wintersport vaak onvoorspelbaar is. Hiervoor heb je voor optimaal zicht in alle omstandigheden zowel een lens voor zonnig als voor slecht weer nodig. Daarvoor zijn er twee opties: 1) Je koopt een lens die zich aanpast aan de weersomstandigheden. Dit noemen we fotochromische lenzen. Deze lenzen worden donkerder wanneer er veel zonlicht is en lichter wanneer het bewolkt is. Deze lenzen vallen bijvoorbeeld in de categorie S1-S3. Een andere optie is om een skibril te nemen waarvan de lens te verwisselen is en je een extra lens bijgeleverd krijgt die een andere categorie is dan de standaardlens. Bijvoorbeeld een lens met categorie S2 en S3. De beide skibrillen die wij aanbieden beschikken over categorie S2 en S3.

2. Lenswisselsysteem

Wanneer je lens niet fotochromisch is, is het verstandig om twee verschillende lenzen mee te nemen wanneer je de berg op gaat. Het weer kan in de bergen immers snel omslaan. Omdat je in een situatie van snel veranderend weer ook snel van lens wilt wisselen, kan een goed lenswisselsysteem uitkomst bieden. Voorbeelden van zo’n systeem zijn klik- of magneetsystemen. Hiermee verwissel je in een paar seconde jouw lens en heb je in elke weerssituatie goed zicht op de piste!

Duurzame skibril

3. Lensvorm – Cilindrisch vs. sferisch

Veel mensen letten vaak op de kleur van de lens, maar de vorm van de lens heeft ook veel effect op hoe jij het zicht ervaart. Juist tijdens het skiën of snowboarden wil je zo goed mogelijk zien wat er om je heen gebeurt en de lensvorm heeft hier invloed op. Goede lenzen zijn gemaakt van polycarbonaat en zijn er in twee verschillende types: 1) cilindrisch en 2) sferisch. Een cilindrische lens buigt alleen van links naar rechts, een sferische lens is bol en buigt naast van links naar rechts, ook van boven naar beneden. Een sferische lens kan je dus vergelijken met de vorm van je ogen. Omdat een sferische lens meer de vorm van je ogen aanhoudt, vertekent het beeld veel minder dan bij een cilindrische lens. Een sferische lens zorgt voor het beste, breedste en meest natuurlijke zicht. Zie hieronder in de tabel een overzicht van de verschillen:

Cilindrische lens

Sferische lens

Platte lens, bolt van links naar rechts

Bolle lens, bolt zowel van links naar rechts als van boven naar beneden.

Kans op een iets vertekend beeld

Optimaal gezichtsveld

Goedkoper

Kostbaarder

4. Polarisatie

Een lens die gepolariseerd is zorgt ervoor dat de schittering, door bijvoorbeeld weerkaatsing van zon op de sneeuw, weg gefilterd wordt. Dat geeft rust aan je ogen. Normaal, wanneer een lens niet gepolariseerd is, ga je in zo’n situatie met je ogen knijpen. Om schitteringen van de sneeuw tegen te gaan wordt vaak een spiegelende coating gebruikt. Dit is een eenvoudige oplossing, maar deze coatings kunnen kwetsbaar zijn. Daarom is het beter om een skibril te nemen met een écht gepolariseerde lens, let hier dus goed op bij de aanschaf van een skibril.

5. Geen condensvorming

Een bekend probleem bij wintersporters is dat de skibril beslaat. Dit komt door het grote temperatuurverschil tussen de binnen- en buitenkant van de skibril. De warme lucht van je gezicht beslaat tegen de koude lens en condenseert vervolgens. Omdat dit je zicht belemmert, is het goed om te kijken naar een bril die condensvorming tegengaat. Een aantal manieren om dit tegen te gaan zijn:

 1. Dubbele lenzen: deze zorgen voor een extra luchtlaag waardoor het temperatuurverschil wordt overbrugd en condens minder snel ontstaat.
 2. Luchtgaten in het frame of in de lens van de skibril zorgen voor extra ventilatie, maar ook een open structuur van de schuimlaag die de skibril tegen je gezicht drukt zorgt voor extra ventilatie.
 3. Een laatste optie om condensvorming tegen te gaan is een anti-condens coating over de lens.
waar op letten bij kopen skibril

6. UV-bescherming

Om je ogen zo goed mogelijk te beschermen is het belangrijk dat je skibril je 100% UV-bescherming biedt. Dat betekent dat schadelijk UV-licht wordt tegengehouden. Dit UV licht is in de bergen veel schadelijker door de ijlere lucht en door de weerkaatsing van de sneeuw. Skibrillen die jou het beste beschermen beschikken over een UV400 classificering. Wanneer je skibril dit niet heeft, dan loop je de kans last te krijgen van sneeuwblindheid. Hierbij zijn je ogen eigenlijk verbrand door de zon. Hoewel het geen permanente schade toebrengt aan de ogen, is het wel heel vervelend!

7. Frame en pasvorm

Het is belangrijk dat wanneer je een nieuwe skibril aanschaft, deze skibril goed aansluit op je gezicht, zodat ‘ie niet gaat irriteren en geen UV-licht binnenlaat. Een flexibel frame en een goede schuimlaag kunnen daarbij helpen. Voor de beste kwaliteit zoek je een bril waar drie verschillende schuimlagen op zitten. Ook wil je ervoor zorgen dat de skibril goed aansluit op je skihelm. Dit betekent dat er geen ruimte tussen je skibril en je skihelm ontstaat, waardoor je voorhoofd zichtbaar is. Dit staat ook wel bekend als ‘Gaper gap’. Dit ziet er niet alleen raar uit, het is ook nog eens koud.

Overig

Dan zijn er nog een aantal zaken die niet de boventoon moeten voeren bij de aankoop van een skibril, maar waar je wel nog op kunt letten. Zo kun je erop letten dat de band (ook wel de ‘strap’ genoemd) van de skibril is voorzien van een siliconen antislip strip. Hierdoor verschuift de band niet en blijft deze goed op je helm zitten. Ten tweede kun je ook nog letten op hoe makkelijk je de band van de skibril kunt verstellen. Als laatste kun je kijken of jouw skibril OTG is. Dit staat voor ‘over the glasses’. Hierdoor kun jij je bril op sterkte onder de skibril dragen. Wij vinden de term OTG ietwat arbitrair, aangezien de grootte van jouw montuur van de bril op sterkte grotendeels bepaald of je skibril eroverheen past.

Conclusie

Dus als je een skibril gaat kopen, let dan op de hiervoor genoemde zaken! Als laatste willen we nog een aantal tips meegeven, los van de specificaties va de bril, wanneer je een skibril gaat aanschaffen. Ten eerste is een skibril gemaakt om je ogen te beschermen, let dus op de kwaliteit van de skibril die je koopt en bespaar hier, uiteraard afhankelijk van je budget, zo min mogelijk op. Ten tweede kun je letten op de extra’s die je bij een skibril krijgt. Krijg je bijvoorbeeld een case om je bril beschermd te vervoeren? Zit er een soggle bij om de skibril te beschermen tijdens bijvoorbeeld de après-ski? Wordt er een extra lens bijgeleverd voor bij slecht weer? Wanneer je handige extra’s krijgt kun je je skibril veel beter beschermen en voorkom je krassen. Succes met de aanschaf van jouw nieuwe skibril! Ben je benieuwd wat Alpex voor bril in het assortiment heeft? Bekijk hieronder dan de specificaties!

Specificaties Alpex skibril

 • De Alpex skibril wordt geleverd met de volgende lenzen zodat je te allen tijde goed voorbereid bent op de soms snel veranderende condities in de sneeuw:
  • Sapphire: Standaard lens: S3 – VLT 14% + extra lens: S2 – VLT 36%
  • Ruby: Standaard lens: S3 – VLT 18% + extra lens: S2 – VLT 33%
 • Magnetisch lenswisselsysteem
 • Sferische lensvorm
 • Gepolariseerde standaard lenzen
 • Drie lagen schuim en een flexibel frame voor een uitstekende pasvorm
 • Een polycarbonaat buitenlens beschermd tegen krassen en een binnenlens die condensvorming tegengaat.
 • Ventilatie in het frame om condensvorming tegen te gaan.
 • UV-classificering: 400; 100% bescherming tegen schadelijk UV-licht.
 • Verstelbare elastische band met siliconen antislip lijnen aan de binnenkant van de band.
 • Unisex model voor volwassenen
 • Bril wordt geleverd met
  • Extra lens zoals hierboven aangegeven
  • Een hardcase voor bescherming van de skibril tijdens de reis
  • Een etui voor het meenemen van de lens tijdens de wintersport en ter bescherming van de skibril
  • Een soggle voor bescherming van de skibril wanneer deze nog op de helm zit en dient tevens als doek om de lens schoon te maken.

“Investeer in de beste skibril. Dan heb je ook met minder mooi weer plezier op of naast de piste.”

 

Bij Alpex proberen we zoveel mogelijk zelf te doen; dat houdt in dat wij het contact met onze leveranciers, partners, maar ook de marketing, design het bouwen van de website en alles wat je kunt bedenken zelf doen. Hierdoor hebben wij geen overheadkosten en kunnen we een faire prijs vragen voor een uitstekende bril.

Heb je een skibril en ben je klaar om op wintersport te gaan? Bekijk dan ook eens de  skihuttentochten in Oostenrijk die wij aanbieden.

Wil je in beeld en geluid zien waar moet je op letten bij het kopen van de juiste skibril?

In onderstaande video legt Jaap het nog eens rustig uit, zo weet je zeker dat je de juiste skibril aanschaft.